10 tips voor een duurzame verpakking

Packaging waste

Duurzame verpakkingen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de verkoop van je producten. Steeds meer consumenten vinden het belangrijk dat producten in een duurzame verpakking zitten. Lees onze tips voor duurzaam verpakken!

1. Voorkom verspilling van je product

Bij duurzame verpakkingen denken veel mensen meteen aan het materiaal van de verpakking. Maar duurzaam verpakken betekent ook: verspilling tegengaan. Verspilling, vooral van voedsel, heeft een behoorlijke impact op het milieu. Houd bij het ontwerpen van de verpakking voor je product dus altijd rekening met de mogelijke verspilling die je wilt voorkomen. In een goed ontworpen verpakking blijven niet te veel resten van een product achter. 

2. Maak je verpakkingen recyclebaar

Zorg dat je verpakkingen te recyclen zijn. Papier, karton en aluminium zijn 100% recyclebaar. Ook bepaalde soorten plastic kunnen gerecycled worden. Zo is PET (Polyethyleentereftalaat) goed recyclebaar. Het is een lichtgewicht materiaal dat veel gebruikt wordt voor plastic flessen. Daarnaast is HDPE -hoge-dichtheid polyethyleen- een plastic dat goed gerecycled kan worden. HDPE is een zeer stevig, licht materiaal dat vaak te vinden is in shampooflessen en flessen met vruchtensap.

Vermijd zoveel mogelijk materialen die je niet of heel moeilijk kunt recyclen, zoals styrofoam. En let op: glas is 100% recyclebaar, maar de productie van glas zorgt wel voor een grotere CO2-uitstoot. Dit is dus niet altijd de beste oplossing voor een milieuvriendelijke verpakking.

3. Kies voor een duurzaam keurmerk

Duurzame keurmerken helpen je bij het kiezen van milieuvriendelijk materiaal voor je verpakking. 

Zo geeft het FSC-keurmerk je de zekerheid dat de grondstof voor papier en papierproducten zoals een kartonnen doos afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen wereldwijd. 

PEFC garandeert dat hout- en papierproducten zoals karton afkomstig zijn uit een duurzaam beheerd bos en dat het bos in stand blijft. 

Voor papier en karton met het Nordic Swan Ecolabel geldt dat tenminste 70% van de gebruikte vezels afkomstig is uit duurzame bosbouw en/of recycling. 

4. Ga voor monomateriaal

Monomateriaal betekent dat er voor de verpakking van je producten maar één materiaal gebruikt wordt. Verpakkingen die uit één recyclebaar materiaal bestaan zijn duurzamer, omdat ze veel makkelijker te recyclen zijn dan verpakkingen van verschillende materialen.

Zo kan een fles die helemaal van PET is gemaakt bij het plastic afval. Maar bepaalde plastic verpakkingen kunnen niet bij het plastic, omdat ze gemaakt zijn van meerdere soorten plastic.

5. Gebruik gerecycled materiaal

Als je je verpakkingen wilt verduurzamen, is het gebruik van gerecycled materiaal een slimme move. Meer gerecycled materiaal in verpakkingen draagt bij aan minder gebruik van nieuwe grondstoffen. En met gerecycled materiaal kunnen zeker hoogwaardige verpakkingen worden gemaakt. Denk bij gerecycled verpakkingsmateriaal trouwens niet alleen aan gerecycled karton of papier, maar ook aan aluminium.

6. Verminder inktgebruik 

De drukinkt op verpakkingen kan een behoorlijke impact hebben op het milieu. Conventionele inkten bevatten schadelijke stoffen. Ook heeft drukinkt invloed op de recyclebaarheid van producten. Zo moet bedrukt papier en karton tijdens het recyclen apart ontinkt worden. De reststroom die overblijft na het verwijderen van de inkt bevat schadelijke stoffen. En dit moet weer afgevoerd worden als chemisch afval. Bij kunststof wordt de inkt van de verpakking gewassen. Ook de reststroom die na wassing overblijft bevat schadelijke stoffen. 

Verminder dus het gebruik van inkt op je verpakkingen. Zorg bijvoorbeeld dat je verpakking op de juiste plek wordt bedrukt.

💡 Er is drukinkt op de markt die deels biocompatibel is. Biocompatibel betekent dat materialen en chemicaliën veilig zijn voor menselijk of dierlijk weefsel. Het is dus niet hetzelfde als biologisch afbreekbaar. Maar biocompatibele drukinkt kan wel helpen bij een minder schadelijke reststroom na ontinkten of wassen. Helaas bestaat er nog geen volledige biocompatibele inkt. Dit komt doordat de meeste grondstoffen voor pigment niet hernieuwbaar en niet afbreekbaar zijn. 

7. Hoera voor hergebruik 

Ga voor verpakkingen die je klanten kunnen blijven gebruiken. Denk aan glazen potten, herbruikbare zakken, flessen of aan voorraadblikken. Wanneer klanten je verpakkingen kunnen bewaren, wassen en opnieuw bijvullen, scheelt dat enorm in het afval. Ook kun je met een herbruikbare verpakking een extra wow-beleving creëren, bijvoorbeeld met tips om een kartonnen doos om te toveren tot iets handigs of leuks voor in huis.

8. Vermijd oververpakking

Een leuke strik om een doos kan klanten dat fijne cadeau-gevoel geven. Maar tegelijkertijd is het oververpakking die meestal in de prullenbak verdwijnt. En ook de drukinkt die vaak wordt gebruikt bij het creëren van die beleving is een extra belasting voor het milieu. Probeer decoratieve oververpakking te vermijden en je klant op andere manieren dat wow-gevoel te bezorgen.

9. Maak je klanten bewust 

Als je duurzame verpakkingen maakt, wil je natuurlijk ook dat je klanten het op de juiste manier recyclen. Help ze een handje met recycling door recycle-informatie op je verpakking te zetten. Zo weten ze in welke ‘bak’ jouw verpakking mag. Gebruik bijvoorbeeld een duidelijk recycle-pictogram. ♻️ Of zet gewoon een korte tekst op de verpakking. Een Ik mag in de papierbak op een kartonnen doos kan prima voldoen.

Er bestaan onder consumenten nog veel misverstanden over duurzame verpakkingen. Zo denken consumenten vaak dat glas altijd duurzamer is dan plastic. Maar de productie van glas brengt een hoge CO2- uitstoot met zich mee. Een plastic verpakking die recyclebaar is kan voor jouw product een duurzamere oplossing zijn, bijvoorbeeld omdat dit materiaal lichter is dan glas en voor minder uitstoot zorgt.  Ook kan een vacuüm of plastic verpakking verspilling tegengaan, omdat producten langer vers blijven. Het is belangrijk om je klanten goed te informeren over het waarom van je keuze.

10. Zet bio-afbreekbaar niet in als wondermiddel

Je hebt er misschien al eens van gehoord: bio-afbreekbaar plastic. Biologisch afbreekbare plastics worden gemaakt uit hernieuwbare plantaardige grondstoffen, zoals suikerriet of plantaardig zetmeel. Ze kunnen een duurzaam alternatief zijn voor traditionele plastics. 

Maar ook biologisch afbreekbare plastics verdwijnen niet zomaar als ze in de natuur terechtkomen. Ook al is er nu een nieuwe technologie waarmee bio-afbreekbaar plastic in lauw water oplost.

Gebruik bio-afbreekbare plastics dus niet als hét wondermiddel voor een milieuvriendelijke verpakking. Zo pleit het RIVM voor minder gebruik van plastic in producten, recycling en meer onderzoek naar dit soort plastics.En nog even tot slot. Yep, we know, de wereld van duurzame verpakkingen kan complex zijn. Maar geen nood!  We helpen je graag met (het verduurzamen van) je verpakkingen 🦸 Neem dus gerust contact op.

Meer artikelen

Blogs

Duik in de GS1 datapool

Werkt jouw bedrijf al met GS1 Data Source? Deze centrale databron, waarin leveranciers en fabrikanten productdata kunnen publiceren en delen met retailers en groothandels, maakt een opmars. Zo willen retailers uit de tuin- en diersector de GS1 Data Source eind van dit jaar als enige databron gebruiken, voor meer efficiëntie in de hele keten, betere

Blogs

Ontdek de nieuwe Nutri-Score

De Nutri-score… Hebben jullie deze al op de verpakkingen staan? Of zijn jullie het van plan? Lees dan vooral even verder. Het algoritme van de Nutri-Score is namelijk gewijzigd. En dat kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je brand en je verpakkingen.  Even snel back to the basics. Nutri-Score is een logo op de voorkant

Blogs

Ready to recall: terugroepacties uitvoeren of voorkomen

Een product recall… oef.. dat wens je echt niemand toe. 😱 Een recall is niet alleen erg vervelend voor je klanten, maar ook een kostbare en tijdslurpende aangelegenheid voor je bedrijf. En het kan het imago van je bedrijf flink schaden. Dus wees voorbereid. Het jaarlijks aantal recalls lijkt te blijven stijgen, ondanks alle strenge