Ontdek de nieuwe Nutri-Score

29 Aug
2023

De Nutri-score... Hebben jullie deze al op de verpakkingen staan? Of zijn jullie het van plan? Lees dan vooral even verder. Het algoritme van de Nutri-Score is namelijk gewijzigd. En dat kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je brand en je verpakkingen.

Even snel back to the basics. Nutri-Score is een logo op de voorkant van voedingsmiddelen. Dit logo moet consumenten helpen om snel en gemakkelijk gezondere voedingskeuzes te maken. De Nutri-Score geeft een totaalscore over de samenstelling van een product. Deze score geeft aan hoe gezond het product is: van de donkergroene A voor de gezondste producten via de lichtgroene B, gele C en oranje D naar de rode E voor…je snapt ‘m al…de minder gezonde opties.

Nutri-Score is van oorsprong een Frans systeem dat in meerdere Europese landen al wordt gebruikt. Ook in Nederland werd er al wat proefgedraaid met dit vrijwillige logo. De Nutri-Score wordt berekend op basis van een algoritme, simpel gezegd de instructies om de Nutri-Score per product te kunnen berekenen.

Het algoritme van de Nutri-Score is onlangs gewijzigd en de Nederlandse overheid heeft besloten om deze herziene Nutri-Score officieel als voedselkeuzelogo in te voeren. Dit betekent dat Nederlandse producenten die de Nutri-Score op hun verpakkingen willen zetten, vanaf januari 2024 het herziene algoritme van Nutri-Score moeten gebruiken. En alle Nederlandse producten die in het kader van proefdraaien nu al een Nutri-Score hebben, moeten vanaf 1 juli 2024 zijn aangepast naar deze nieuwe rekenmethode.

Waarom een update van de Nutri-Score?

Een Europees team van experts, waaronder Nederlandse deskundigen, heeft de Nutri-Score de afgelopen jaren onderzocht. En daaruit bleek onder andere dat de Nutri-Score voor verschillende voedingsmiddelen nog niet goed aansloot bij de Schijf van Vijf, zoals wij die in Nederland gebruiken. Hierdoor werd er bijvoorbeeld geen onderscheid gemaakt tussen volkorenbrood en witbrood. Ook kregen ontbijtgranen met een behoorlijk suikergehalte nog vaak een positieve A-score. Verder kregen rood vlees en dranken met zoetstoffen volgens de experts nog te vaak een te positieve score. Het algoritme van de Nutri-Score moest dus worden gewijzigd.

Wat verandert er met de nieuwe Nutri-Score?

De nieuwe rekenmethode van de Nutri-Score past nu binnen de Schijf van Vijf. Zo maakt de herziene Nutri-Score onderscheid tussen volkoren en geraffineerde producten: volkorenbrood krijgt nu meestal een A en witbrood voornamelijk een C. Diepvriespizza’s scoren met het herziene algoritme meestal niet hoger dan een C.

De herziene Nutri-Score is ook behoorlijk gewijzigd voor de dranken. Zo krijgen zoetstoffen in dranken nu negatieve punten. En water is nu de enige drank die de donkergroene Nutri-Score A krijgt. Alle andere dranken, ook de dranken met van nature weinig calorieën, vallen met de herziene Nutri-Score in de categorie B tot en met E.

Nieuwe Nutri-Score voldoet maar is niet perfect

De Gezondheidsraad heeft de herziene Nutri-Score onderzocht. En de raad heeft op basis hiervan geadviseerd om de Nutri-Score in Nederland in te voeren als voedselkeuzelogo. Máár dat betekent niet dat de Nutri-Score nu perfect is. Zo kunnen producten in de groene categorie nog relatief veel ongezonde toevoegingen bevatten, zoals zout en suiker in groenten uit een potje of fruit uit blik. Ook wordt er nog te weinig onderscheid gemaakt als het gaat om kaas. Met de herziene versie wordt er geen onderscheid gemaakt tussen kaas 🧀 die wél in de Schijf van Vijf valt (bijvoorbeeld 10+, 20+ of 30+ kaas) en kaas die níet in de Schijf van Vijf past. 

Er zal in de toekomst dus nog wel wat geschaafd worden aan de Nutri-Score om deze verder te verbeteren (en niet alleen voor de kaas).

Wel of geen Nutri-Score op je verpakkingen?

De Nutri-Score is niet verplicht en niet perfect. Daarnaast zal uit verder onderzoek moeten blijken of de Nutri-Score uiteindelijk ook echt voor iedereen leidt tot een gezonder voedingspatroon, vindt ook de Gezondheidsraad. Een gezond voedingspatroon is uiteraard meer dan het kiezen van producten met een groene score. 

Maar zelfs met de huidige imperfecties heeft een Nutri-Score op je verpakkingen zeker voordelen: 

✔️ Het informeert consumenten in één oogopslag over de voedingswaarde van een product. Zo kunnen ze eenvoudiger producten vergelijken, wat kan helpen bij het maken van gezondere keuzes. 

✔️Met een Nutri-Score op je verpakkingen laat je zien dat je transparantie belangrijk vindt én dat je consumenten wilt helpen om gezonder te eten en te leven. 

✔️ Nutri-Score is visueel gezien een krachtig logo dat je klanten snel herkennen. Verschillende Europese landen - Frankrijk, België, Duitsland, Luxemburg, Spanje en Zwitserland -  hebben dit voedselkeuzelogo al ingevoerd. En de producten uit deze landen zijn ook op de Nederlandse markt te vinden, waardoor mensen het logo nog sneller herkennen.

Hoe wordt de Nutri-Score nu berekend?

In principe wordt dezelfde berekening gebruikt voor alle voedselmiddelen, met speciale regels voor kaas. En met uitzondering van plantaardige en dierlijke vetten en dranken, want daar zijn weer andere berekeningen voor.

We zullen niet al te diep ingaan op hoe het algoritme precies in elkaar zit. Maar in het kort gezegd komt de berekening voor de meeste producten hierop neer:

🍅 Ieder positief component van een product, zoals groenten, fruit, vezels, eiwit en peulvruchten, krijgt een aantal punten toegekend. Het aantal punten dat een positief component krijgt, hangt af van hoeveel er van dat positieve component aanwezig is in 100 gram product. 

🍅  Het aantal punten van de positieve componenten wordt bij elkaar opgeteld.

🍩 Ook ieder negatief component van een product, zoals verzadigde vetten, suiker, zout en energie krijgt een aantal punten. En ook hiervoor geldt dat het aantal punten afhangt van hoeveel er van dat negatieve component per 100 gram aanwezig is.

🍩 Het aantal punten van de negatieve componenten wordt bij elkaar opgeteld. 

🍩 Wanneer de totaalscore voor de negatieve componenten minder dan 11 is:  Nutri-Score = totaal N punten - totaal P-punten.

🍅 Is de totaalscore voor negatieve componenten groter of gelijk aan 11: Nutri-Score = totaal N punten - punten voor vezels - punten voor fruit, groenten, peulvruchten.

🍅 De Nutri-Score komt vervolgens overeen met een letter en een kleur.

De impact 💥 van de nieuwe Nutri-Score: bereid je voor!

Of jullie nu hebben besloten om de Nutri-Score te gaan gebruiken of al aan het proefdraaien waren: het doorvoeren van het nieuwe algoritme kan een behoorlijke impact hebben op je werkzaamheden. 

Zo moet al jullie productinformatie voldoen aan de Nutri-Score-richtlijnen, zodat de Nutri-Score voor ieder product kan worden berekend met de nieuwe rekenmethode. Vervolgens moet die Nutri-Score ook weer foutloos op alle verpakkingen komen te staan.

Maken jullie al gebruik van de Nutri-Score op basis van de oude berekening? Het doorvoeren van het
nieuwe algoritme kan een behoorlijke impact hebben op de werkzaamheden. En dan is er ook nog eens
die deadline van juli 2024: op deze datum moeten alle producten aangepast zijn naar de nieuwe
rekenmethode. Misschien krijgen bepaalde levensmiddelen door de nieuwe berekening wel een nieuwe Nutri-Score en moeten alle verpakkingen voor die tijd worden gewijzigd.

Het invoeren van de nieuwe Nutri-Score betekent over het algemeen een hoop werk aan de winkel en veel afstemmen met collega’s of externe partners. En dat allemaal vaak ook nog eens onder tijdsdruk. Een foutje kan er dan al snel in sluipen.

Met Artwork Connect bespaar je een hoop gedoe, tijd en geld tijdens dit hele proces én verklein je de kans op fouten tot een minimum. Artwork Connect is een geavanceerd systeem waarmee je eenvoudig, snel en foutloos de productinformatie voor al je verpakkingen centraal beheert en aanpast. Denk bijvoorbeeld aan verplichte productinformatie over allergenen, ingrediënten en de houdbaarheidsdata. Ook het design voor je verpakkingen pas je in een handomdraai én op een consistente manier aan met Artwork Connect. Zo weet je zeker dat de Nutri-Score duidelijk en foutloos op al je productverpakkingen komt te staan, in lijn met je brand.

Gratis webinar over de nieuwe Nutri-Score

Wil je meer tips over werken met de nieuwe Nutri-Score? Bekijk het gratis webinar over de Nutri-Score, op 5 oktober, van 11.00 uur tot 11.45 uur.

Paul Volkers van verpakkingsspecialist Volkers BV en Carla van der Hall, consultant bij KTBA, gaan in op
verschillende aspecten van de Nutri-Score: van voedingswaarde-analyse en het berekenen van de score
tot drukwerk en packshots.

Aanmelden voor dit webinar kan via: https://artworkconnect.nl/webinar-nutri-score/

Blogs

Er moet nog een logo op!

Een verpakking heeft bepaalde vaste onderdelen. De productnaam, merknaam, eventuele afbeeldingen en wettelijke informatie zijn vaste prik bij het ontwerpen van verpakkingen. Tegenwoordig komen daar ook nog allerlei soorten logo’s bij. Bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk, het Weidemelklogo en tegenwoordig zien we o...

Blogs

Terugblik 2022

Het is weer de tijd van het jaar om terug te blikken op wat er allemaal gebeurd is. We begonnen 2022 met positief nieuws. De wereld gaat langzaam weer open. Dat betekent weer meer mogelijkheden voor productie en commercie. Helaas kwam er al snel een einde aan het positivisme. De achterstand in productie is door de c...

Blogs

Beheer productinformatie met gemak: alles wat je moet weten over een PDM-systeem

Zoals je weet is er voor het ontwerpen en ontwikkelen van een product veel productinformatie nodig. Technische specificaties, prijsinformatie, materialen, ingrediënten, etc. Met een PDM-systeem kun je al deze productdata op één plek beheren en toegankelijk maken voor iedereen die de gegevens nodig heeft, tijdens de...

Deze website maakt gebruik van cookies, door “Accepteren" staat u dit toe, We gebruiken cookies om de beste ervaring op onze website te bieden. Als je deze site blijft gebruiken, gaan we ervan uit dat je hier tevreden mee bent. Bekijk onze Privacy Policy voor meer informatie.