Zoals je weet is er voor het ontwerpen en ontwikkelen van een product veel productinformatie nodig. Technische specificaties, prijsinformatie, materialen, ingrediënten, etc.
Met een PDM-systeem kun je al deze productdata op één plek beheren en toegankelijk maken voor iedereen die de gegevens nodig heeft, tijdens de hele levenscyclus van een product.
Het doel van product data management is dat de juiste informatie bij de juiste persoon terechtkomt, en uiteraard zo snel mogelijk.
Een PDM-systeem is software waarmee je alle productdata op één plek kunt beheren en toegankelijk kunt maken voor iedereen die de gegevens nodig heeft. En dat tijdens de hele levenscyclus van een product.
Of met andere woorden: een PDM-systeem is een centrale database waarin mensen niet alleen productgegevens kunnen inzien, maar ook bewerken en goedkeuren of afkeuren, afhankelijk van de rechten die ze hebben.
Bij product data management gaat het vooral om het organiseren van de (technische) gegevens die nodig zijn voor de ontwikkeling van producten. Denk aan technische specificaties voor een product, de materialen en ingrediënten die nodig zijn om een product te maken, CAD-tekeningen, testresultaten, stuklijsten, documentatie, etc.
Een PDM-systeem wordt wel eens verward met een PIM-systeem (Product Information Management). En dat is ook niet zo gek, er zijn namelijk ook veel overeenkomsten tussen een PIM en PDM systeem. Maar het is niet helemaal hetzelfde. PDM richt zich vooral op het beheren van technische informatie voor productontwikkeling. PIM richt zich meer op het organiseren van productinformatie voor het verkoopproces, nadat het product is ontwikkeld.
Met een PDM-systeem wordt al je data opgeslagen op één plek die voor meerdere mensen toegankelijk is. En zo'n centrale toegankelijke database heeft zo zijn voordelen:
Of het nu gaat om ontwerpspecificaties, de ingrediënten of het materiaal van een product, alle gegevens over producten zijn snel terug te vinden op één plek. Dus geen vertraging meer door gezoek in verschillende bronnen of een wirwar van Excel documenten.
Met een PDM-systeem kun je eenvoudig informatie delen tussen tussen verschillende afdelingen en teams. Van de R&D-afdeling tot Sales, van Marketing tot Productie. Mensen krijgen toegang tot het systeem en kunnen gegevens inzien, bewerken of van commentaar voorzien. PDM-software scheelt een hoop eindeloos heen en weer mailen van bestanden.
Fouten in de productinformatie kunnen nogal wat gevolgen hebben. Wanneer iemand in je organisatie met onjuiste prijsinformatie werkt, kan dit je hele inkoop of budgettering in de war schoppen. Of het kan dat je product vanwege verkeerde informatie uit de schappen moet worden gehaald. Een PDM-systeem zorgt dat de juiste informatie bij de juiste persoon terechtkomt en verkleint de kans op dit soort fouten tijdens de productontwikkeling.
Met een PDM-systeem werkt iedereen altijd met de laatste versie. Zo voorkom je miscommunicatie.
Een PDM-systeem zorgt voor een betere kwaliteitscontrole en traceerbaarheid van data. Hierdoor kun je eventuele problemen in het product of de verpakking gemakkelijk opsporen en oplossen, vóór de productie en lancering.
Met een PDM-systeem verminder je de kans op fouten en vertragingen. En dit helpt weer bij het verkorten van de doorlooptijden. Zo kan een product nog sneller op de markt worden gebracht.
We hebben de belangrijkste functies van een PDM-systeem even voor je op een rijtje gezet:
Een PDM-systeem geeft je een centrale locatie voor het beheren van alle productdata. Ook kun je documentversies, revisies, statussen en toegangscontrole beheren.
Om gegevens goed te kunnen delen, moeten meerdere mensen toegang krijgen tot de gegevens. Maar uiteraard hoeft niet iedereen alle gegevens te kunnen inzien of bewerken. Met PDM-software kun je gemakkelijk mensen wel of niet autoriseren voor het inzien en wijzigen van de centraal opgeslagen gegevens.
Met een systeem voor product data management kun je workflows beheren. Denk bijvoorbeeld aan het beoordelen en goedkeuren van ontwerpen en wijzigingen. Dit stroomlijnt de workflow, maar helpt ook bij het waarborgen en naleven van procedures en normen.
Een PDM-systeem helpt bij je kwaliteitsbeheer met functies zoals traceerbaarheid.
Je kunt een PDM-systeem koppelen aan verschillende systemen. Denk bijvoorbeeld aan CAD-software, ERP-systemen, CRM-systemen, etc. En dat is belangrijk. Anders loop je het risico dat mensen in hetzelfde project op basis van verschillende informatiebronnen werken. Of je moet informatie voortdurend handmatig aanpassen.
Bij een PDM-systeem kun je kiezen tussen een on premise-systeem, een systeem in de cloud of voor een hybrid cloud-oplossing. Wat de beste oplossing is voor jouw bedrijf, hangt af van je interne processen, budget, je huidige infrastructuur en je wensen.
Met een on premise systeem staat de software op de fysieke computer server van jouw bedrijf.
In de cloud betekent dat je PDM-software en gegevens op de server van een externe provider staat. Gebruikers krijgen online toegang met een log-in en wachtwoord.
Met een hybrid cloud oplossing heb je het beste van twee werelden. Dat betekent dat een deel van de gegevens op de server van je bedrijf staat en de rest in de cloud. Dit kan handig zijn wanneer je niet al je productdata naar de cloud wilt of kan migreren.
Helpt een goed PDM-systeem bij je verpakkingsproces? Jazeker. Je productdata goed organiseren helpt immers ook om sneller en beter informatie voor je verpakking te verzamelen. Wij houden ervan ❤️²
Maar wil je het verpakkingsproces echt optimaliseren, besparen op verpakkingskosten, je time to market nóg verder verkorten en meer consistentie in je marketing?
Laat het PDM-systeem dan samenwerken met ons Artwork Connect-systeem. Als je het PDM-systeem en ons AWC-systeem aan elkaar koppelt, houd je niet alleen de controle over je productdata. Je houdt ook de controle over je verpakkingsdata en de hele workflow, van idee tot verpakking.
Meer weten? Neem gerust contact met ons op.
Duurzame verpakkingen zijn niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor de verkoop van je producten. Steeds meer consumenten vinden het belangrijk dat producten in een duurzame verpakking zitten. Lees onze tips voor duurzaam verpakken!
Informatiebeveiliging is een belangrijk speerpunt. Data die over klanten en processen gaat dient natuurlijk met de grootste zorg beschermd te worden. Iedereen weet dat een hack enorme (financiële en imago) schade tot gevolg kan hebben. Data is onbereikbaar en processen komen stil te liggen. Hoe ga je er dan toch voo...
Wij weten allemaal dat een verpakking een van de belangrijkste onderdelen is van je product. De verpakking beschermt niet alleen het product tijdens transport en opslag, het is ook nog de uitgelezen plek om je merk te laten zien aan de consument. Daarnaast moet de informatie op de verpakking voldoen aan de wettelijk...