Een deel van de consumenten wordt zich steeds bewuster van de voetafdruk van hun voedsel: van de impact op het milieu en klimaat, maar ook van de impact op hun eigen gezondheid. Ze stellen steeds hogere eisen aan de manier waarop voedsel geproduceerd wordt. Dit geldt ook voor de verpakkingen. Consumenten willen minder in (plastic) verpakte producten. Dit is best een uitdaging. Voedsel moet veilig te consumeren zijn, ook na een bewaarperiode of een halve wereldreis. Het is op zoek gaan naar een balans tussen minder (plastic) verpakkingen en minder voedselverspilling door bederf of schade.
Nog een reden om producten duurzaam te gaan verpakken is de prijs. Vanaf 2024 wordt het verschil in prijs tussen verpakkingen van recyclaat en nieuw plastic groter gemaakt. Niet recyclebare verpakkingen worden daarmee een stuk duurder. Het idee is dat er daarmee meer prikkels zijn om duurzaam te gaan verpakken.
Het aanpassen van een bestaande verpakkingssoort is niet zomaar gedaan. Vaak duurt het maanden, of zelfs jaren, voordat er een definitieve keuze kan worden gemaakt voor de manier van verduurzamen. De eerste stap is om in ieder geval bewust te zijn van de huidige impact en een plan te maken waar de impact te verminderen valt. Daarna kan er gestart worden met zoeken naar het juiste materiaal, testen in productie en voedselveiligheid. Ook niet onbelangrijk: zorg dat de verpakking past bij het verhaal van jouw merk.
Als je start met het verduurzamen van producten, doe het dan echt. Consumenten zijn kritisch op greenwashing en schijnduurzaamheid. Als je nog niet zover bent om te verduurzamen, waarderen consumenten transparantie daarover meer dan een aangedikt marketing verhaal.
Bedrijven in de voedingssector krijgen vaker de vraag om te garanderen dat hun producten op een sociaal en milieuvriendelijke manier zijn gemaakt. Een belangrijke reden is de groeiende bezorgdheid van consumenten over de impact van hun aankopen op de planeet en de mensen die daarop leven.
Een verpakking heeft bepaalde vaste onderdelen. De productnaam, merknaam, eventuele afbeeldingen en wettelijke informatie zijn vaste prik bij het ontwerpen van verpakkingen. Tegenwoordig komen daar ook nog allerlei soorten logo’s bij. Bijvoorbeeld het Beter Leven Keurmerk, het Weidemelklogo en tegenwoordig zien we o...
Werkt jouw bedrijf al met GS1 Data Source? Deze centrale databron, waarin leveranciers en fabrikanten productdata kunnen publiceren en delen met retailers en groothandels, maakt een opmars. Zo willen retailers uit de tuin- en diersector de GS1 Data Source eind van dit jaar als enige databron gebruiken, voor meer...