De meest voorkomende fouten op consumentenverpakkingen en hoe ze te voorkomen

mistakes to avoid

Wij weten allemaal dat een verpakking een van de belangrijkste onderdelen is van je product. De verpakking beschermt niet alleen het product tijdens transport en opslag, het is ook nog de uitgelezen plek om je merk te laten zien aan de consument. Daarnaast moet de informatie op de verpakking voldoen aan de wettelijke eisen.

Het komt helaas nog wel eens voor dat producten uit de winkel gehaald worden. Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten volgens de NVWA:

  • Allergenen niet (of niet goed) vermeldt,
  • Foutieve vermelding van ingrediënten,
  • Houdbaarheidsdatum onjuist,
  • Verpakking klopt niet met inhoud.

Naast fouten op de verpakking zijn er ook fouten in productie, zoals metaal of plastic in producten of besmettingen met salmonella.

De verpakking zelf kan soms ook een verbetering gebruiken. Een drukspecialist zal met zijn/ haar getrainde oog voor detail veel foutjes zien in de winkel. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Design klopt niet met wat je wilt uitstralen met je merk,
  • Er is scheef gedrukt, waardoor tekst en/of barcode niet leesbaar is,
  • Kleuren zijn niet mooi over elkaar gedrukt,
  • Kleurverschil tussen verschillende productie batches,
  • Het design past niet op de verpakking, waardoor het gek vouwt of tekst wordt afgesneden.

Al deze fouten/ verbetermogelijkheden kosten geld. Producten laten terughalen en vernietigen is zonde van het werk en de grondstoffen. Daarnaast kan het ook voor komen dat consumenten het misschien niet opnieuw kopen. Bovendien doet een dergelijke misser in de (online)winkel afbreuk aan je merk.

Je wilt voorkom dat productie stil ligt en de vastgestelde planning gewoon gehaald wordt. Het spreekt voor zich dat een terugroepactie vermeden moet worden.

Hoe voorkom je dit soort fouten dan

1. Gebruik altijd de laatste versie van het artwork

Misschien een beetje een open deur, maar het zal maar gebeuren dat niet de laatste versie gebruikt wordt in productie. Waardoor er iets niet goed op de verpakking staat, terwijl dit wel aangepast was.

2. Werk vanuit één bron

De kans op fouten, door missen van feedback of informatie, is hierdoor kleiner. Met het werken vanuit één bron is het ook makkelijker om de laatste versie bij de hand te hebben.

3. Laat de juiste mensen (kwaliteit, productie, marketing etc.) het artwork controleren

Wanneer meerdere mensen de laatste versie hebben kunnen zien en controleren, is de kans op fouten minder groot.

4. Stem het design af met de lithograaf en/of drukker

Een verpakking is een uiting van je merk naar consumenten. Daarom is het goed om van te voren te controleren of het idee ook goed tot uiting kan komen in de realiteit. Hiervoor is het van belang dat de mensen met specialistische kennis ook een blik werpen op het artwork.

5. Neem een drukspecialist mee bij de (1e) belangrijke druk om kleuren af te stemmen

Er is maanden gewerkt aan een mooie nieuwe verpakking. Door een specialist mee te nemen bij de 1e druk, kunnen er op dat moment nog aanpassingen gedaan worden om de uitstraling van je merk te waarborgen.

Meer artikelen

Blogs

Duik in de GS1 datapool

Werkt jouw bedrijf al met GS1 Data Source? Deze centrale databron, waarin leveranciers en fabrikanten productdata kunnen publiceren en delen met retailers en groothandels, maakt een opmars. Zo willen retailers uit de tuin- en diersector de GS1 Data Source eind van dit jaar als enige databron gebruiken, voor meer efficiëntie in de hele keten, betere

Blogs

Ontdek de nieuwe Nutri-Score

De Nutri-score… Hebben jullie deze al op de verpakkingen staan? Of zijn jullie het van plan? Lees dan vooral even verder. Het algoritme van de Nutri-Score is namelijk gewijzigd. En dat kan behoorlijk wat gevolgen hebben voor je brand en je verpakkingen.  Even snel back to the basics. Nutri-Score is een logo op de voorkant

Blogs

Ready to recall: terugroepacties uitvoeren of voorkomen

Een product recall… oef.. dat wens je echt niemand toe. 😱 Een recall is niet alleen erg vervelend voor je klanten, maar ook een kostbare en tijdslurpende aangelegenheid voor je bedrijf. En het kan het imago van je bedrijf flink schaden. Dus wees voorbereid. Het jaarlijks aantal recalls lijkt te blijven stijgen, ondanks alle strenge