De meest voorkomende fouten op consumentenverpakkingen en hoe ze te voorkomen

mistakes to avoid

Wij weten allemaal dat een verpakking een van de belangrijkste onderdelen is van je product. De verpakking beschermt niet alleen het product tijdens transport en opslag, het is ook nog de uitgelezen plek om je merk te laten zien aan de consument. Daarnaast moet de informatie op de verpakking voldoen aan de wettelijke eisen.

Het komt helaas nog wel eens voor dat producten uit de winkel gehaald worden. Er zijn een aantal veelvoorkomende fouten volgens de NVWA:

  • Allergenen niet (of niet goed) vermeldt,
  • Foutieve vermelding van ingrediënten,
  • Houdbaarheidsdatum onjuist,
  • Verpakking klopt niet met inhoud.

Naast fouten op de verpakking zijn er ook fouten in productie, zoals metaal of plastic in producten of besmettingen met salmonella.

De verpakking zelf kan soms ook een verbetering gebruiken. Een drukspecialist zal met zijn/ haar getrainde oog voor detail veel foutjes zien in de winkel. Dit kan meerdere oorzaken hebben:

  • Design klopt niet met wat je wilt uitstralen met je merk,
  • Er is scheef gedrukt, waardoor tekst en/of barcode niet leesbaar is,
  • Kleuren zijn niet mooi over elkaar gedrukt,
  • Kleurverschil tussen verschillende productie batches,
  • Het design past niet op de verpakking, waardoor het gek vouwt of tekst wordt afgesneden.

Al deze fouten/ verbetermogelijkheden kosten geld. Producten laten terughalen en vernietigen is zonde van het werk en de grondstoffen. Daarnaast kan het ook voor komen dat consumenten het misschien niet opnieuw kopen. Bovendien doet een dergelijke misser in de (online)winkel afbreuk aan je merk.

Je wilt voorkom dat productie stil ligt en de vastgestelde planning gewoon gehaald wordt. Het spreekt voor zich dat een terugroepactie vermeden moet worden.

Hoe voorkom je dit soort fouten dan

1. Gebruik altijd de laatste versie van het artwork

Misschien een beetje een open deur, maar het zal maar gebeuren dat niet de laatste versie gebruikt wordt in productie. Waardoor er iets niet goed op de verpakking staat, terwijl dit wel aangepast was.

2. Werk vanuit één bron

De kans op fouten, door missen van feedback of informatie, is hierdoor kleiner. Met het werken vanuit één bron is het ook makkelijker om de laatste versie bij de hand te hebben.

3. Laat de juiste mensen (kwaliteit, productie, marketing etc.) het artwork controleren

Wanneer meerdere mensen de laatste versie hebben kunnen zien en controleren, is de kans op fouten minder groot.

4. Stem het design af met de lithograaf en/of drukker

Een verpakking is een uiting van je merk naar consumenten. Daarom is het goed om van te voren te controleren of het idee ook goed tot uiting kan komen in de realiteit. Hiervoor is het van belang dat de mensen met specialistische kennis ook een blik werpen op het artwork.

5. Neem een drukspecialist mee bij de (1e) belangrijke druk om kleuren af te stemmen

Er is maanden gewerkt aan een mooie nieuwe verpakking. Door een specialist mee te nemen bij de 1e druk, kunnen er op dat moment nog aanpassingen gedaan worden om de uitstraling van je merk te waarborgen.

Meer artikelen

Packaging waste
Blog

10 tips voor een duurzame verpakking

Een deel van de consumenten wordt zich steeds bewuster van de voetafdruk van hun voedsel: van de impact op het milieu en klimaat, maar ook van de impact op hun eigen gezondheid. Ze stellen steeds hogere eisen aan de manier waarop voedsel geproduceerd wordt. Dit geldt ook voor de verpakkingen.

Blog

PIM-systeem: de sleutel tot een snellere time to market en meer verkoopkanalen

en Product Information Management-systeem (PIM) is software waarmee je al je productinformatie op één plek kunt beheren én vervolgens efficiënt kunt delen op verschillende platforms en via meerdere verkoopkanalen.  En dat is handig, want de hoeveelheid productdata neemt snel toe. Consumenten willen steeds meer relevante informatie hebben voordat ze een product kopen. Een foto en

Blog

Beheer productinformatie met gemak: alles wat je moet weten over een PDM-systeem

Zoals je weet is er voor het ontwerpen en ontwikkelen van een product veel productinformatie nodig. Technische specificaties, prijsinformatie, materialen, ingrediënten, etc. Met een PDM-systeem kun je al deze productdata op één plek beheren en toegankelijk maken voor iedereen die de gegevens nodig heeft, tijdens de hele levenscyclus van een product. Het doel van product