Consumententrends in de food detailhandel zorgen voor verandering

De consumentenvraag in de detailhandel van voedingsmiddelen is de afgelopen jaren sterk veranderd. In plaats van alleen maar te letten op prijs en kwaliteit van voedselproducten, zijn consumenten nu meer geïnteresseerd in aspecten, zoals duurzaamheid, gezondheid en gemak.

Als gevolg hiervan moeten speciaalzaken en supermarkten hun aanpak veranderen om aan deze vraag te voldoen. Creativiteit wordt steeds belangrijker om consumenten te blijven aantrekken en aan te spreken.

 • Duurzaam en/of biologische producten
  Consumenten hechten steeds meer waarde aan het milieu en willen hun ecologische voetafdruk verkleinen. De nadruk ligt hierbij steeds meer op lokaal, ambachtelijk en duurzaam geproduceerd voedsel.
 • Meer gemak
  Mensen zijn drukker dan ooit. Daarom zijn ze bereid om te betalen voor tijdwinst. Consumenten kopen vaker kant-en-klaar, ‘on the go’, voorgesneden, maaltijdpakketen of laten boodschappen thuisbezorgen.
 • Eerlijk en transparant
  In lijn met de stijgende vraag naar duurzame producten, is er ook meer interesse in de herkomst van producten. Daarnaast worden consumenten steeds bewuster van de gebruikte ingrediënten van producten.
 • Gepersonaliseerd winkelen
  Met de opkomst van big data en kunstmatige intelligentie kunnen speciaalzaken en supermarkten gepersonaliseerde aanbevelingen doen op basis van het koopgedrag van klanten. Denk bijvoorbeeld aan de Persoonlijke Bonus van Albert Heijn.
 • Beleving
  Consumenten zijn niet alleen op zoek naar voedingsmiddelen, maar ook naar een ervaring. Winkels gaan bijvoorbeeld proeverijen organiseren of evenementen rondom bepaalde producten opzetten.
 • Technologie
  Technologie speelt een steeds grotere rol in de voedselketen. Denk hierbij aan online bestel- en bezorgdiensten, slimme koelkasten die bijhouden welke voedingsmiddelen er in huis zijn en slimme verpakkingen die voedselverspilling tegengaan.

Deze consumententrends hebben invloed op de gehele voedselketen. Voedselproducenten, distributeurs, supermarkten en restaurants moeten hier rekening mee houden en inspelen op deze veranderende vraag.

Ze moeten nieuwe producten blijven ontwikkelen die voldoen aan de behoeften van consumenten en innovatieve manieren vinden om deze producten te produceren, verpakken, distribueren en verkopen.

Vooralsnog lijken duurzaamheid en gezondheid ook de komende jaren belangrijk voor de consument.  We houden de trends in de gaten!

Meer artikelen

Packaging waste
Blog

10 tips voor een duurzame verpakking

Een deel van de consumenten wordt zich steeds bewuster van de voetafdruk van hun voedsel: van de impact op het milieu en klimaat, maar ook van de impact op hun eigen gezondheid. Ze stellen steeds hogere eisen aan de manier waarop voedsel geproduceerd wordt. Dit geldt ook voor de verpakkingen.

Blog

PIM-systeem: de sleutel tot een snellere time to market en meer verkoopkanalen

en Product Information Management-systeem (PIM) is software waarmee je al je productinformatie op één plek kunt beheren én vervolgens efficiënt kunt delen op verschillende platforms en via meerdere verkoopkanalen.  En dat is handig, want de hoeveelheid productdata neemt snel toe. Consumenten willen steeds meer relevante informatie hebben voordat ze een product kopen. Een foto en

Blog

Beheer productinformatie met gemak: alles wat je moet weten over een PDM-systeem

Zoals je weet is er voor het ontwerpen en ontwikkelen van een product veel productinformatie nodig. Technische specificaties, prijsinformatie, materialen, ingrediënten, etc. Met een PDM-systeem kun je al deze productdata op één plek beheren en toegankelijk maken voor iedereen die de gegevens nodig heeft, tijdens de hele levenscyclus van een product. Het doel van product